Tantra  Massage coaching
Om Tantra, sex, Sexsibility, närhet
Om Starspray och workshops kurser om Tantra Sexsibility Tantrasex intimitet närhet relationer parkurser
 
 

Empowered Sexuality*
 

 
 

Här är en lite längre text om Empowered Sexuality. Jag har tidigare skrivit om det på Ängsbackas hemsida men bara på engelska. Så, här kommer det på svenska lite mer om Empowered Sexuality som är temat för Sexsibility festivalen 2018.

Empowered Sexuality, är en sexualitet där du vet vad du tycker om, behöver, mår bra av och längtar efter. Inte för att du har tänkt ut vad det är, utan för att du känner det i din kropp. Som en impuls som du lärt dig att litar på, värdersätta och ger uttryck för.

Det handlar om rätten till en sund sexualitet som bygger på integritet, respekt, lust, glädje, njutning, helande, utveckling och expansion. Det handlar om rätten till din egen kropp. Rätten till att få njuta, av ingen annan anledning än att du helt enkelt vill njuta. Det är en födslorätt och Empowered Sexuality handlar om att stå upp för den rätten och äga sin sexualitet.

Det är en sexualitet där det är enkelt att säga nej och där gränser respekteras. En sexualitet som bygger på samtycke. Där alla som deltar har sagt JA till det som sker.

Empowered Sexuality är en livsbejakande kraft som visserligen handlar om att kunna säga nej, men framförallt om att utan skuld eller skam kunna säga... JA!

På dina villkor
Empowered Sexuality utgår ifrån vad du vill och är villig till. Som passar dig och inte styrs av om andra tycker att det är passande, fel, onormalt, konstigt, för lite eller för mycket.

En sexualitet där du inte försöker passa in och följa normer, moral eller trossystem. Inte heller försöker uppfylla dina partners förväntningar, behov eller krav kring sex. Inte låta någon annan bestämma hur mycket sex du ska ha, på vilket sätt du ska göra det på eller vilken typ av orgasm du ska ha. En sexualitet som inte handlar om att ställa upp, behaga, göra rätt, bita ihop eller hålla ut.

Utan en sexualitet som du mår bra av och där du har kraften att förändra situationer som du inte mår bra av. Där du istället för att anpassa dig till en situation, kan anpassa situationen till dig om du behöver det.
 

 

Keep it real consent is always sexy Meg Zany

Samtycke är alltid sexigt!

  

Träna
Många pratar om behovet av samtycke och respekt, men få vet hur och kanske framförallt var man kan lära sig mer om det. Något som #metoo har visat är det finns ett stort behov att kunna förstå varför det så ofta blir fel, lära oss vad vi kan gör för att korrigera det som inte fungerar och lära oss hur vi kan samexistera på ett bättre sätt.

På Sexsibility festivalen kan du få möjlighet lära dig mer om detta. Lära dig att stätta sunda gränser, ta reda på hur du vill beröras, hur du vill beröra andra (med samtycke), vad du är villiga till och inte villig till när det gäller andras beröring av dig, ta reda på vad du behöver för att känna dig trygg, veta vad som får dig att mår bra och ta reda på vad du njuter av. Det vill säga Empowered Sexuality. En sund sexualitet, helt enkelt och ett sunt sätt att förhålla sig till sin egen och andra människors kropp.

De flesta av oss behöver öva oss för att kunna uppnå en sund sexualitet. Därför att vi inte har fått möjlighet att öva på det tidigare. Inte hemma, inte i skolan och definitivt inte på jobbet. Men på Sexsibility festivalen får vi möjlighet att träna, utforska och ta reda på vad som känns bra. Ibland gör vi också några misstag längs vägen och då kan vi försöka förstå hur vi kan rätta till dem och se till att få det stöd vi behöver för att göra det.

Så vi behöver träna oss på det som vi inte är så bra på. För de flesta av oss handlar det bland annat om att träna oss på att kunna känna vad som händer i vår egen kropp och det finns inget som kan ersätta den träningen. Du kan ha världens bästa partner som ger dig sköna upplevelser och du kan gå på workshops som har övningar som ger dig coola och häftiga upplevelser. Men om du vill lära dig att lyssna till dina impulser och din egen kropp så är det något du behöver göra själv. Ingen kan göra det åt dig. Ingen kan ge det till dig.

Det kan liknas med att gå till en fin restaurang och välja något från menyn. De kanske har fantastiska maträtter, vissa som du inte ens visste fanns och ibland kan det vara skönt att låta någon annan välja åt dig. Men att bara välja mellan olika alternativ som någon annan föreslår utvecklar inte vår förmåga till att kunna känna våra egna impulser eller vad vår kropp behöver i stunden. Vi kanske inte vill äta alls just nu eller äta något som inte finns på menyn. Vi måste kanske gå till en annan restaurang för att få det vi behöver eller gå hem och istället laga favoriträtten själva. Och ja, våra inre impulser och sanningar är inte alltid de som är de enklaste.    Healthy sexuality  
 

Få stöd
Däremot kan du få stöd med den träningen. På festivalen finns det många duktiga Sexsibilitycoacher och workshopledare som kommer påminna dig om att stanna upp och känna efter vad som händer i din kropp, vad du behöver och sedan kunna be om det. De kommer att påminna dig om att du när som helst kan ändra dig, säga nej, sluta med det du gör, lämna rummet eller situationen. Påminna dig åter och åter igen, om att du alltid kan (så länge det sker med samtycke) justera övningar och ditt interagerande med andra så det passar bättre för dig och dina behov. De kommer att påminna dig om att tona in och känna efter vad du är villig till, vad du verkligen vill och vad din djupaste längtan är.

Allt som föreslås av workshopledarna på en workshop eller under en session av våra duktiga sessionsgivare, är bara förslag till dig, en inbjudan till att utforska och se vad som är sant för dig. De ger dig förslag som de gissar kan vara bra för dig och de är oftast ganska bra på att gissa. Men i slutändan är det ändå du som vet bäst om dig och din kropp. Kanske att du inte alltid är i kontakt med den vetskapen och det är helt OK. Det viktiga är att du tar dig tid till att utveckla den förmågan så gott du kan.

När vi vill lära oss något är det oftast svårt i början. Vi gör misstag och ibland blir vi frustrerade och tycker att vi borde kunna allt perfekt redan. Det är därför vi har Sexsibility festivalen, så att du kan få möjlighet att träna dig och bli bättre på det du vill bli bättre på. Steg för steg, med tålamod, självkärlek och stöd från andra.

Älska livet

Runt om i världen kan vi se ett enormt behov av en mognare och sundare sexualitet. Där människor har kontakt med sig själva, vet vad de vill säga nej till, har förmågan att kunna säga nej, förstå att de har rätt till sitt nej och att detta nej respekteras. Så det finns mycket vi behöver lära oss kring gränser och kunna säga nej, men detta är bara en början. För när vi slutat att göra det som inte fungerar, behöver vi lära oss vad som faktiskt fungerar. Vi behöver lära oss hur vi kan leva ett livsbejakande liv tillsammans, där vi säger ja till oss själva, till andra och till livet.

Runt om i världen kan vi också se människor som hatar andra människor, vilket givetvis är en återspegling av deras egna inre tillstånd. De hatar människor som tänker och agerar annorlunda än dem själva. De hatar allt och alla som går emot vad de tror är den rätta normen eller trossystemet. Det verkar som om de hatar allt som är annorlunda, nytt, förändras, utvecklas och växer. Men allt detta är ju de förutsättningar som behövs för att livet ska kunna utvecklas och att mänskligheten ska kunna överleva. Så det verkar som om de hatar livet självt.

Men en människa med en Empowered Sexuality är en människa som är i kontakt med livet, som njuter av livet, som älskar livet och som vill ha mer liv. De vill uppleva mer liv i sig själva, mer liv i andra, mer liv i världen och i naturen. Jag tror att världen behöver fler sådana människor.

För att det ska kunna ske så tror jag att det börjar med att människor får mer kontakt med och kan njuta av det liv som vibrerar i sina kroppar och sedan delar det med andra. Inte som när någon ger en gåva till en annan för att de vill vara trevliga, utan som en blomma som delar med sig av sin doft. Inte för att de vill vara vänliga mot andra, men för att de vill uttrycka sin innersta essens. Vilket också är det mest naturliga att göra, det som är i harmoni med livet, ger den djupaste tillfredsställelsen och upplevelsen av total kärlek.

Jag tror att Sexsibility Festival är ett bra ställe för att utveckla Empowered Sexuality, att öppna upp för mer liv och att fira livet. Att kunna njuta av livet inom dig och omkring dig, tillsammans med andra.

Säg JA till Empowered Sexuality!
Säg JA till dig själv!
Säg JA till kärleken!
Säg JA till livet!

Välkommen till Sexsibility festivalen!

Lorenzo Stiernquist

Sexsibility festivalen
Mer information om Sexsibility festivalen finns på Ängsbackas hemsida: www.angsbacka.se

Betty Martin
Mycket av min inspiration till texten ovan kommer från Betty Martin och the Wheel of Consent.
Du kan få mer information om Betty och the Wheel of Consent på hennes hemsida: bettymartin.org

* Empowered är lite svårt att översätta, men kanske ”bekraftad”, något som man ger kraft till. Men precis som med många andra ord och uttryck som vi använder i svenskan, väljer jag att använda engelska ”Empowered Sexuality” som ett ”begrepp”. Det är ju namnet på temat för Sexsibility festivalen 2018.


Sprid ordet
Du får gärna kopiera och sprida texten fritt,
men med följande licensvillkor (Creative Commons)
och att du ange följande källa:
Lorenzo Stiernquist - www.starspray.com

   
Healing och tillit
 
     

Mailutskick

 

E-post: lorenzo@starspray.com •  Hemsida: www.starspray.com
Mobil: +46722811178 • Telegram: t.me/LorenzoStiernquist